
Yöremize özgü yemek ve tatlılarımızdan sofralarımızın en vazgeçilmez ikilisi, hiç şüphesiz cağ kebabı ve kadayıf dolmasıdır. Erzurum ve çevresinde "cağ kebabı" adıyla anılan dönerimiz, günümüzde örneğin Konya'da "yatık döner", Eskişehir'de "oltu kebabı" gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Cağ kebabı, kıyma içermeyen terbiye edilmiş koyun etinin bir demir üzerine sarılmasıyla yapılmaktadır. Etler yatay durumda yavaş yavaş döndürülerek odun ateşinde pişirilmektedir. Kızardıkça parça parça kesilerek şişe geçirilen etler, iyice pişmesi için bir müddet daha ateşte tutulduktan sonra servis edilmektedir.
Yöremizde özellikle Ramazan ayında iftar sofralarımızın vazgeçilmez tatlısı olan kadayıf dolmasının giderek artan ünü, ülkemiz sınırlarını aşarak dış dünyaya da yayılmıştır; Öyle ki günümüzde, dış ülkelere çiğ olarak ihracatı dahi yapılmaktadır. Bu tatlımız kadayıf arasına ceviz konup dolma şeklinde dürülerek hazırlanmaktadır. Daha sonra yumurtaya bulanarak yağda kızartılan dolmalar, bekletilmeden ılık şerbetin içine atılıp şerbetini iyice çektikten sonra servis edilmektedir.