Hasankale'nin Güzellikleri/Döner ve lavaş


Döner içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiye edilmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asılarak odun ateşi karşısında pişirilen kebap türüdür. Döner'in Kırımlılar tarafından kılıçlarına et takıp kızartmalarından esinlenildiğini söyleyenler vardır. Günümüzdeki halini almadan önce Osmanlı dönemi seyahatnamelerinde 18 nci yüzyılda da bahsi geçen dönerin Erzurum'daki Cağ kebap ile aynı kaynaktan geldiği düşünülmektedir. Pasinler'de genellikle odun ateşinde pişirilmekte olan kıymasız et döner etinin kalitesi ve lezzetiyle kıymalı dönerlerden çok daha lezzetli ve daha meşhurdur. Lezzet tutkunlarına Pasinler'e yolları düştüğünde özellikle yine oldukça meşhur olan Pasinler'e has uzun lavaşıyla birlikte mutlaka tatmalarını öneriyoruz.